Ruben Maricaux

Voorganger

1. Wie ben ik?

Ik ben Ruben, echtgenoot van Elien, kajakker, muzikant, levensgenieter en begeleider van bijzondere momenten.
Mijn passie voor het ceremoniële en rituele werk is gegroeid vanuit mijn ervaring als circusartiest. Ik kwam reeds op vele familiebijeenkomsten en zag bij veel mensen de afgelopen vijf jaar de nood groeien naar oprecht verbindend samenzijn. Zo werden mijn optredens persoonlijke vieringen. Ik heb een zeer brede spirituele bagage, gezien ik de Oosterse religie met de paplepel heb binnengekregen en als volwassene zelf koos om Christen te worden. Na een mooie catechetische begeleiding mocht ik in mei 2021 het doopsel ontvangen, samen met mijn communie en vormsel. Voor mij zijn er evenveel verschillende wegen naar God dan dat er mensen zijn. Ik bouw graag bruggen tussen al die verschillende visies om mensen te verbinden in diezelfde liefde.

2. Waarom ben ik actief bij Rent a Priest?

Vandaag ben ik dankbaar dat ik  mag doorgeven wat mij zelf de afgelopen jaren is gegeven en alle mensen die ik mag ontmoeten nabij mag zijn op sleutelmomenten in hun leven. Op al die momenten is die liefde zo voelbaar aanwezig. Daar richting aan geven tijdens een viering is voor mij het mooiste wat er is.
Het is telkens weer een kippenvelmoment als tijdens de voorbereidingen de puzzelstukken samen worden gelegd en de viering gewoon klopt voor de personen waar ik mee aan tafel zit. Ik mag tijdens die momenten getuige zijn van hoe mensen het leven, in relatie en spiritualiteit, ervaren. Dat belicht ik dan graag tijdens de viering en ook dat moment meemaken is wat mij als voorganger zoveel voldoening geeft.

3. Waaraan mag men verwachten als men met mij samenwerkt

Ik geef jou het draagvlak waarop je volledig jezelf kan zijn. Met oprechte interesse luister ik naar wie jij bent en wat jouw wens is. Samen maken we een uniek moment waarin de liefde die jij kent centraal staat. Ikzelf ben ook telkens weer benieuwd wat er verder vanuit die liefde kan ontstaan. Tijdens de voorbereiding stel ik je gerust door een goed beeld te geven van hoe de viering zal verlopen en tegelijk blijf ik je verrassen met subtiele details en kleine rakende woorden.
Ik laat het vooral uit jou ontstaan en je zal versteld staan wat voor moois, met de nodige begeleiding, er uit zal groeien. Ik wordt zelf enthousiast van wat het zal brengen!

4. Een sfeerbeeld van een bijzonder moment met mij als voorganger

Op het einde van een communieviering neem ik mijn gitaar, staat iedereen recht en bouwen we rustig vier zinnen op die we samen zullen zingen. Nog geen twee minuten later zingt iedereen uit volle borst mee en kunnen we niet anders dan meeklappen en bewegen. Wanneer ik op het einde enthousiast de mensen bedank, hen aanmaan elkaar eens goed vast te nemen sluit ik af met “We zijn hier samen in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest”, waarop iedereen even enthousiast antwoord met “Amen”.
Nadien kreeg ik het volgende compliment van de familie: “mocht jij een mis voorgaan, we kwamen wekelijks naar de dienst!”

5.Quotes:

“Er zijn evenveel wegen naar het Goddelijke dan dat er mensen zijn op aarde”
“Mensen verdienen het om zich gedragen te voelen”
“God spreekt in Stilte, ik bied de rust.”
“Ik neem alles wat ik doe in het leven even serieus, maar bega niet de fout mezelf te serieus te nemen.”