Norbert Bethune

Voorganger

Wie ben ik?

Als priester van het bisdom Brugge heb ik mijn priesterschap altijd op een eigen wijze ingevuld. Aandacht voor het verhaal van mensen staat daarbij nog steeds centraal.

In 1978 werd ik benoemd als ziekenhuispastor in mijn geboortestad Tielt. Ik vond het vooral belangrijk om in te gaan op de vragen en de noden van patienten en hen ten dienste te zijn op de manier die voor hen betekenis had. Dit verschilde soms van het geen de kerk van mij verwachtte.

Ik ontdekte mijn dubbele roeping, enerzijds het priesterschap anderzijds mijn relationele roeping, het stichten van een gezin. Ik leerde mijn echtgenote kennen, we huwden en zijn de gelukkige ouders van een 24 jarige adoptiedochter.

Sinds 1992 ben ik stichtend lid van de Werkgroep Mensrechten in de Kerk. We werkten  aan de erkenning en het herstel van slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken.

Waarom ben ik actief bij RentaPriest?

Als door de kerk gebroodroofde gehuwde priester werd ik in 2000 medestichter van Rent-a-Priest. Dit concept sloeg héél snel héél hard aan. In tegenstelling met de klassieke kerk staan al onze vieringen open voor iedereen, ongehuwd of gescheiden, hetero of homoseksueel. Ieders waardigheid wordt gerespecteerd en we bannen elke vorm van discriminatie.

Waaraan mag men zich verwachten als men met mij samenwerkt?

Een viering is een moment waarin de liefde gedeeld en bezegeld wordt. Zowel in een huwelijksviering als in een doopviering gaat het over jullie verhaal, jullie liefde, jullie kindje, jullie waarden en dromen. We werken samen aan een zinvolle viering, vaak met een vleugje humor maar steeds met diepgang.

Waar mensen centraal staan en verbonden vieren is het Goddelijke, het hogere, dé liefde of hoe je dat diepere ook noemt aanwezig.

De viering wordt altijd samen met jullie voorbereid. Jullie krijgen een tekstbundel waaruit jullie kunnen kiezen. Het is duidelijk dat jullie ideeën, teksten en muziek voorrang krijgen. Ik ben er om jullie bij te staan, om van jullie verhaal, jullie ideeën en dromen een mooi samenhangend geheel te maken. Ik bouw samen met jullie aan een viering met sprekende symbolen.

Familie of vrienden kunnen hun wensen uitspreken, kinderen worden bij het geheel betrokken.
Er is plaats voor een lach en een traan.

Een sfeervoorbeeld van een bijzonder moment met mij als voorganger:

  • Jongens, wat was dat intens…
  • Fantastisch! Helemaal warm, blij en liefdevol van geworden….bedankt!
  • Fantastisch, modern en echt……………….
  • Mooie spontane en warme viering. Hou die warmte vast…………….
  • Héél speciaal en verrassend…………..echt ons verhaal
  • Een schitterende viering, origineel, maar to the point waar het werkelijk om draait.
  • Speciaal, ludiek en ontroerend gelijk.  ……………

 

“Liefdevol en inspirerend het beste in mensen naar boven halen”

“Door schoonheid, verbondenheid en geluk voelbaar aanwezig te brengen koesteren we de kiem voor een betere wereld”

“Zingeving met een lach en een traan”